DVHN

 

Huilende dames in de winkel. De sluiting van quiltbolwerk ‘De Naaidoos’ slaat in als een bom. De explosie is voelbaar tot in Japan.

Maar voor Albert (68) en Frea (63) Fischer staat het besluit vast. Op een nog nader te bepalen zaterdag in augustus zetten ze een punt achter hun levenswerk. In bijna 38 jaar hebben ze De Naaidoos opgestuwd tot het Lourdes voor quiltliefhebbers. ‘Ein Institution schließt nach 37 Jahren’, kopte de Ems-Zeitung. Liefhebbers weten van heinde en verre de weg naar de boerderij aan het ‘Zuuderdaip’ in Nieuw-Buinen te vinden. ,,Elk jaar komt er een bus met veertig dames uit Bremen”, zegt Albert Fischer.

Quilt?

Sinds een Engelse fotograaf in 2000 telefonisch contact zocht om namens een Japanse journaliste van Quiltmagazine Tsushin een afspraak te regelen, kijkt hij nergens meer gek van op. ,,Ik dacht aan een grap à la Wendy van Dijk.” Hij showt het eindresultaat: een reeks pagina’s in het tijdschrift met tekst in Japans schrift.

Een quilt? De leek heeft geen benul wat het inhoudt. ,,Toen wij ermee begonnen dacht iedereen Schotse rokken aan te treffen. Onze eerste stap was uitleggen wat een quilt is. Wij hebben de grondslag voor het quilten in het Noorden gelegd’’, zegt Fischer.

Gat in de markt

Begin jaren zeventig. Albert werkt als verkoper bij kledingzaak Santing in Stadskanaal als Frea in de rol van stagiaire modeontwerpster op het toneel verschijnt. Tussen de kledingrekken bloeit niet alleen een romance op, maar ook een gezamenlijke droom: een eigen zaak. In het arbeidershuisje pal naast de ouderlijke boerderij begint Frea met de verkoop van kleding die ze zelf heeft ontworpen en gemaakt. Als de zaak in no-time uit zijn jasje groeit, zegt Frea’s vader: ,Waarom ga je niet verder in de boerderij?’

Snel daarna duiken Fischer en Fischer in een gat in de markt: patchen en quilten. Kort door de bocht is een quilt een doorgestikte deken, gemaakt van drie lagen textiel. Patchen is het aan elkaar zetten van lapjes stof. Wie denkt dat het allemaal pruts- en fröbelwerk is, weet in De Naaidoos niet wat hij ziet. Aan de wanden hangt een rijke collectie, waarvan ongeveer de helft is geschonken aan de Fischers. Het priegelwerk is soms nauwelijks te onderscheiden van een olieverfschilderij.

Pensioen

Een werk van Henk van Kooten, die over de hele wereld exposeert, werd voor 1500 euro verkocht. De boerderij staat te koop. De Fischers willen met pensioen en kleiner wonen om zich op hun hobby’s te storten. Het afscheid van hun trouwe publiek nadert. Zonder tranen. ,,Al die jaren ging het goed, maar het is ons niet komen aanwaaien. Frea zat in de beginjaren soms tot drie uur ‘s nachts achter de naaimachine. We willen nu tijd aan onszelf besteden. Daar zijn we ontzettend aan toe.”